PlankZeil

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home 2009-08-28 Roerschade

Roerschade

E-mail Print PDF

Bij het buitenvaren s'avonds laat uit Oostende op weg naar Blankenberge voor een wedstrijdje s'anderendaags.  Ik was samen met Jan van de Brisinga. Er was heel veel wind en we wachtten de avond af in de hoop dat het wat zou minderen.  Het bleef zo'n 7 Bf en we zijn dan toch maar vertrokken.  Toen we buitengaats kwamen en de rode ton over stuurboord rondden richting Blankenberge is het gebeurd.  Veel gerommel en lawaai onder het schip en een hevig trillende helmstok, na heel korte tijd niets meer, het roer was weer vrij dacht ik.  Kort daarna, opnieuw wat gerommel en weer niets meer. Even dachten we terug te keren naar Oostende.  Het stuurde zeer moeilijk maar dat is niet ongewoon bij pal voor de windse koers en hevige wind, dacht ik alweer...  Zonder grootzeil en met een halve genua surften we naar Blankenberge.  Bijna ter hoogte van Blankenberge nog een hevig onweer gehad. We wilden het onweer op zee afwachten met een tipje genua en iets scherper aan de wind.  Maar de stroming zou ons richting Zeebrugge voeren, dus toch maar Blankenberge binnen gesurft rond 12u s'nachts.  Een paar pintjes om te bekomen, en toch kon ik moeilijk verklaren wat er gebeurd was en waarom het schip zo 'raar' stuurde.

Pas de dag erna gezien dat het roer grotendeels weg was.  Er waren toen al werken aan de oostelijke strekdam in Oostende en er drijft wel veel debris rond, vermoedelijk een tussen wind en water drijvend houtwerk geraakt.  Het roer kan ook voordien al verzwakt geweest zijn want er stond altijd water in.. enfin, ik weet het eigenljk niet.

Ongelofelijk hoe we zijn kunnen doorvaren en dan nog deftig binnen varen en aanleggen in Blankenberge.  Terugkeren naar Oostende was ons alvast nooit gelukt, opkruisend met zo'n wind en bijna geen roer meer.

Bon, de week erop de boot bij North Sea Boating op het droge gezet en afspraken gemaakt met de verzekering en de werf in Boom.  Spirits Yachts werf in Boom heeft een volledig nieuw roer gemaakt en de verzekering heeft alles betaald.  De werf heeft nog de originele mallen om zo'n roer te maken.  De structuur, inox roerkoning enzo waren nog intakt, daarvoor heb ik nog 200€ teruggekregen van de werf.  Dat kwam van pas voor de verf en een nieuwe pakkingbus die ik toch al had moeten vervangen.  De enkele dagen ligplaats bij het VVW ook niet moeten betalen, we waren tenslotte voor het wedstrijdje gekomen. Bedankt VVW.

Totale kostprijs was zo'n 3.100,- €, kraanwerk en drie weken stalling inbegrepen. (2.728,- € voor Spirit-Yachts en 372,- € voor Northsea Boating)

Nu heb ik wel een mooi nieuw roer, leuk!

Klik op de foto voor een fotoverslag: 

Roerschade 

Last Updated on Tuesday, 11 May 2010 12:50  

Albums